dhm makelaars

Werking van mechanische ventilatie

Zonder mechanische ventilatie om frisse lucht, vocht en geuren af te voeren kunnen verontreinigende stoffen zich in een huis opbouwen. Mechanische ventilatiesystemen circuleren verse lucht met behulp van kanalen en fans, in plaats van te vertrouwen op de luchtstroom die binnenkomt door kleine gaten of scheuren in de muren van een huis, dak of ramen. Als huiseigenaar kun je gemakkelijker ademen met een goede ventilatie.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie biedt een betere luchtkwaliteit. De lucht in huis kan vele malen meer vervuild zijn dan de buitenlucht, en de gemiddelde Nederlander brengt 90 procent van de dag binnen door. Een gemechaniseerd ventilatiesysteem kan de luchtkwaliteit van een huis aanzienlijk verbeteren door allergenen, verontreinigende stoffen en vocht te verwijderen die schimmelproblemen kunnen veroorzaken.

Je hebt meer controle. Wanneer huizen vertrouwen op luchtstroom door muren, daken en ramen voor ventilatie, dan is er geen controle over de bron of hoeveelheid lucht die het huis binnenkomt. In feite kan lucht in het huis lekken van ongewenste gebieden zoals de garage, zolder, of kruipruimte. Mechanische ventilatiesystemen, bieden echter een goede frisse luchtstroom samen met geschikte locaties voor inname en uitlaat.

Er is sprake van verbeterd comfort. Mechanische ventilatiesystemen laten een constante stroom van buitenlucht toe in het huis en kunnen ook zorgen voor filtratie, ontvochtiging en conditionering van de inkomende buitenlucht.

Hoe ventilatiesystemen werken

Er is een verscheidenheid aan mechanische ventilatiesystemen beschikbaar om uit te kiezen, op basis van het lokale klimaat en het verwarmings- en koelsysteem van je huis. In aanvulling op een van de primaire systemen, moeten ventilatiefans ook worden verstrekt voor keukens en baden. Ze verwijderende geconcentreerde vocht en geuren die in deze kamers kunnen voorkomen. De typische systemen en aanbevolen klimaten worden hieronder beschreven.

Ventilatiesystemen voor warme of gemengde klimaten. Verse lucht wordt aangezogen door een lucht inlaat en deze lucht wordt verdeeld naar de verschillende kamers door een ventilator- en duct-systeem. Een fan en set van kanalen die uitsluitend zijn bedoeld voor ventilatie kunnen worden gebruikt, of een buitenluchtinlaat die is verbonden met het hoofdkanaal. Hierdoor maakt de ventilator gebruik van de verwarming en het koelsysteem en zijn er kanalen aanwezig om de frisse lucht te verspreiden.

Het voordeel van het verbinden met het retourluchtkanaal is dat de buitenlucht kan worden voorzien van airconditioning of ontvochtigd kan worden voordat het in het huis binnenkomt. Omdat toevoersystemen continu buitenlucht binnenlaten, kan een huis licht onder druk staan. Daarom zijn deze systemen niet geschikt voor koude klimaten met een risico op verwarmde binnen lucht die door eventuele resterende gaten naar binnenkomt.

Bij koude klimaten is het beter om te kiezen voor een warmte terug win systeem. Dit is een andere vorm van mechanische ventilatie. Het systeem voert hierbij vuile lucht af en blaast schone lucht terug in je huis. De schone lucht krijgt via een warmtewisselaar de warmte van de vervuilde lucht. Zo wordt er gezorgd voor een gezond binnenklimaat en de benodigde warmte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *